Wiele zaczyna się od spotkania z odbiorcą i ustalenia konwencji usługi gastronomicznej. Wybitnie znaczący jest rodzaj imprezy, bowiem usługi gastronomiczne różnią się od siebie, w zależności od okazji. Inaczej będzie wyglądać przyjęcie komunijne, wesele, rocznica urodzin, familijne spotkanie, kolacja w ogrodzie, impreza biesiadna, uroczysty bankiet, czy impreza przy szwedzkim stole.
Jest cała masa elementów, które formułują przebieg oraz konwencję uroczystości, konieczne jest w następstwie tego dopracowanie oraz przedyskutowanie wszelkich elementów przedsięwzięcia gastronomicznego. Catering jest banalną usługą, jednakowoż musi być ustalony oraz przeprowadzony na najwyższym poziomie – Catering dietetyczny Konstantynów Łódzki. Nie polega to tylko na przewiezieniu naczyń oraz jedzenia z restauracji w wskazane miejsce. Współczesny catering to także dobór odpowiedniej oprawy, dekoracji do charakteru i miejsca imprezy.
Odpowiednia aranżacja miejsca, dobór dań, estetyka, metoda serwowania, należyta ilość obsługi, to kluczowe dla cateringu sprawy. By klienci byli usatysfakcjonowani, wszystko musi przebiegać sprawnie, idealnie, zarówno w przygotowaniu, przebiegu imprezy, jak oraz sprzątaniu po jej zakończeniu.
Jeśli jakaś jednostka gospodarcza cateringowa ogłasza się, iż jest w stanie zrobić wszystko, przeprowadzić każdą imprezę
gastronomiczną, nie za nadzwyczaj można w to wierzyć. Jeżeli ktoś mówi, iż potrafi zrobić wszystko, to znaczy, że umie nie wiele. Mały pub, punkt, sprzedający kanapki, naleśniki, może prowadzić catering, lecz powinien pozostać przy reklamie oraz sprzedaży swojego menu, ponieważ to robi najodpowiedniej i ma do tego możliwości.