O jakich rzeczach należy pamiętać instalując separator do oddzielania tłuszczu
Wiele firm funkcjonujących w branży gastronomicznej wykorzystuje duże ilości najróżniejszego tłuszczu. Nie ma możliwości wylania go wprost do kanalizacji, ponieważ spowodować to może jej przytkanie, dlatego też niezbędne jest zastosowanie wówczas odpowiednich separatorów. Takie separatory mają stosunkowo prostą budowę, ponieważ składają się z dużej komory, w której na odpowiednio zaprojektowanych przegrodach gromadzony jest tłuszcz.
Dlatego też mając tego typu urządzenie należy regularnie wykonywać serwis separatorów, bo jeśli się tego nie zrobi, to przestanie ono działać odpowiednio skutecznie. Szczęśliwie nie powinno być z tym żadnych problemów, bo na naszym rynku działa dużo firm mających w ofercie tego typu usługi. Wybierając propozycję jakiejś warto się dowiedzieć, czy posiada ona wszystkie niezbędne pozwolenia, aby nie było potem jakiś niejasności wiążących się z niedopełnionymi obowiązkami środowiskowymi.
Samo przegląd separatorów jest realizowane za pomocą specjalistycznego pojazdu, którym podjechać należy tak blisko jak się da, a następnie przy użyciu węża ściągnąć z wnętrza płynny tłuszcz. Ten trzeba następnie zutylizować w bezpieczny sposób, tak żeby nie szkodzić środowisku. Dlatego ważne jest to, aby zamontować taki separator w miejscu do jakiego można łatwo dotrzeć. Jeśli inaczej się zrobi i firma zajmująca się serwisem będzie musieć wymyślać nietypowe rozwiązania, to być może wtedy będzie zupełnie inna czyszczenie separatorów cena.