Tradycje Bożonarodzeniowe – czemu dzielimy się opłatkiem
Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie wigilijne wieczerzy bez łamania się opłatkiem. Ten cienki, biały kawałek chleba symbolizuje bardzo dużo, ponieważ chleb przecież jest jednym z głównych symboli szczęścia i dobrobytu. Tradycja ta narodziła się dawno temu, ponieważ już w początkowych latach chrześcijaństwa, gdzie była symbolem duchowej komunii. Z czasem zaczęto opłatki zabierać do domów, dla osób jakie z różnego powodu nie miały możliwości uczestniczenia we mszy, aby w pewnym momencie zostać jednym z ważniejszych symboli Bożego Narodzenia.
Jak okazuje się obecnie praktykowanych nie tylko w Polsce, lecz również między innymi w Czechach, na Słowacji i we Włoszech. Same oplatki mają postać cienkich płatków z chleba. Przeważnie ich kolor jest biały, ale można też znaleźć w sprzedaży kolorowe wersje, przeznaczone dla bydła. Nasza tradycja nakazuje, żeby na wigilię łamać się białym opłatkiem, i to takie właśnie pojawiają się najczęściej na stołach wigilijnych. Opłatki na święta robione są jedynie z wody i białej mąki, bez żadnych dodatków.
Z dobrze wymieszanej masy formuje się cieniutkie płatki, jakie wypiekane są następnie w piecu przez kilka minut, a później cięte i pakowane. Produkcja opłatków odbywa się przez cały rok, lecz największe jej natężenie jest w okresie między wrześniem a grudniem. Zwykle opłatki można dostać w praktycznie każdym sklepie, a jeżeli ktoś będzie chciał mieć je poświęcone, to wybrać się po nie musi do kościoła.
+Tekst Sponsorowany+